Mitől érzi jól magát a szívünk egy edzésen?

Soha nem volt még ennyire kézenfekvő, hogy belelátunk szívünk mechanikai működésébe, mint manapság. Aktivitásmérők és okosórák a személyes szféránkban okoznak most olyan forradalmat, mint valaha a röntgen, vagy az ultrahang a közegészségügyben.

“Úristen mekkora volt a pulzusom, amikor berobbant a kereszteződésbe az az autó, pedig nekem volt előnyöm. Megvolt a napi pulzusemelkedés, nemkicsit…“

Azt, hogy ver a szív, ha izgalomban van,  óra nélkül is tudjuk.
A lépésszámlálássaló okostelefonokkal mért átlagkalóriákkal aztán elkezdődött a nagy változás, és most itt a forradalom:
az okosórán én vagyok, nem az átlag, az én ütőeremen mér, zsírom égését számlálja, EKG-m a háttérképem.
Igaz ez?

AZ OKOSSÓRA OLYAN MINT TOLKIEN GYŰRŰJE

Jó hír, hogy igen, átlagban jól mérnek a megfelelően kalibrált, és személyes adatokkal bőséggel ellátott órák és appok.
Nem egy-két rejtett betegséget fedett fel már okosóra – diagnózisban, prevencióban, és persze az edzések személyre szabásában is fontos támogatás lehet.
Lényeges szempont azonban, hogy okosan is kell használnunk.
A nagy lépés igazán az, ha hozzáaadjuk azt a személyes pluszt, amitől ezt a karperecet nem a saját statisztikáink bilincseként viseljük.

Jusson eszünkbe, hogy Tolkien regényében is, a Gyűrű mindig viselőjének alkatához, akaratához illő hatalmat adott.

A stressz hatására testünkben felszabaduló hormonok és szimpatikus idegrendszeri láncreakció életmentő lehet, ha mondjuk egy vaddisznó sétál elénk az erdőben (fára mászunk, bár valaha a kötelet sem sikerült tornaóran), vagy padlóféket kell nyomni, izomból, mert nem kaptunk elsőbbséget a kereszteződésben.

Az emelkedő vércukor és pulzus erőt, robbanékonyságot ad a testnek. Jó esetben elhasználjuk: meneküléssel, futással, ütéssel, edzéssel. Rossz esetben parlagon lappangva megmarad. És gyűlik, és halmozódik, az évek során tartósan emelkedett számokhoz vezetve (magas vérnyomás, magas vércukor). De ne szaladjunk ennyire a rúd elé…

MOZGOK, MERT KELL…

Még a csapból is a rendszeres testmozgás és -edzés fontossága folyik. Mindenki erről prédikál, és köszönjük szépen, tudjuk, igyekszünk, amennyire csak tőlünk telik. Az átlagban nyolc órás munka után, este hétkor, családot a sutba dobva, repülünk a crossfitre, utcára futni, vagy myofasciális stretchingjógára.
Mindenkinek meg kell adni a magáét: főnöknek, párkapcsolatnak, családnak, háztartásnak, szomszéd szemének.
Akkor legyen meg a közepe is: te magad, és annak is a motorja: a szíved.

BERÁNTOM A MOTORT VAGY KOVÁSZTALAN PÁSZKAKÉNT UGROK NEKI AZ EDZÉSEMNEK?

Egy jó edzés köztudottan a bemelegítéssel kezdődik és annak is előtte van a “nagy karkör” és a ”végy egy nagy levegőt”. Aztán elkezdünk melegíteni, azaz véráramot, testhőt növelni, szívverést emelni – okosóránkon a pulzust.

A bemelegítés az edzés előjátéka. Fontosabb mint a fő műsorszám, a workout, mert rajta áll a folytatás.
Millió egy fogaskereket kell a testedben elindítani: átmozgatni, olajozni, hangolni, hogy aztán a csúcson, egyszerre, összehangoltan, a legjobb hatásfokkal működjön.
És megint csak, mindennek a közepe, a motorja: a szived.

“TEDD A KEZEDET A SZÍVEDRE”

Mondjuk, és a mellkasunkra helyezzük a tenyerünk. A mellkas a szív jelképes, és mechanikailag fontos páncélja és burka. Napközben többnyire egy billentyüzet fölé hajolva, kihasználatlanul viseljük, előreesett vállal, egyre szűkebben.

A mellkasunk (szív, tüdő) megy össze, préselődik, mint satuban a vasalt csirkemellfilé. A hátunk és a gerincünk pedig, mint trópusi monszunban a villanykötelek, nyúlik és csavarodik. Ha ezzel a formával este átugrunk a fitnesszbe fekvőtámaszozni, akkor az olyan lesz a szívnek, mint farkaséhesen, beszűkült gyomorral töltött káposztát enni. Ne tedd.

A fokozatos bemelegítés, azaz a keringésfokozás, valamint az ugyanolyan lényeges fokozatos csillapítás, a szívnek – az edzés motorjának – kíméletes és örömteli megdolgoztatása.
És mindennek hátterében van egy apró titok: a motornak kaszni kell…

A mellizom nyújtása – a mellkas nyitása, minden edzés alfája és omegája – legyen szó bootcampről, bodyartról vagy myofasciális stretchingről. Más megközelítésben a mellkastól a kar belső oldalán a kisujjig vezető szív meridián megnyitásának útvonala.

Ha jól nyitod a mellkasod egy edzésen, akkor nemcsak a tartásod javul, hanem a közérzeted is:
helye és tere lesz a tüdődnek, levegővételnek, szíved működésének.

Nyisd a mellkasod!

Néhány évig szorgalmasan viseltem egy aktivitásmérőt, és rettenetesen élveztem, hogy mindaz, amit papírformán megtanultam, most a saját testemen mérhetem, tesztelhetem. Aztán ez a kütyü valamiért helyrehozhatatlanul elveszítette a kapcsolatot a telefonommal és ezzel a saját okosmérőimmel. Lemeztelenedve, kifosztva éreztem magam. Majd nem sokkal később, megvilágosultnak mint egy jedilovag. Most az újabb eszközök nézegetésénél tartok, mert ne a bluetooth döntse már el, hogy élek-e egy eszközzel, vagy sem.
Egyébként hajt a kíváncsiság:  milyen különbséget mér egy okosóra, ha ugyanazt a gyakorlatsort mellkasnyitással – vagy nélküle végezzük.