Tamkó Sirató Károly nemcsak a Tengerecki Pál, a Pinty és Ponty és számtalan ismert gyermekvers szerzője volt, hanem a magyar avantgárd „világhírű megakülönce„*, és az egyik első magyar jógaterem alapító-oktatója.

 Tamkó a soknyelvű vajdsági Újvidéken született, magyar anyanyelvén kívül szerbül, németül beszélt, jogászdoktori éveire megtanult franciául is.

 1930-ban hátat fordítva az ügyvédi irodáknak, Párizsba költözött. Megfogalmazta a művészetet tér-idő-kontinuumban látó, világhírű dimenzionista kiáltványát. 

 1936-ban egy influenza szövődményeképp súlyosan megbetegedett.

„Rettenetesen megfáztam, beteg lettem, influenzát kaptam. Az influenzát nem tudtam kifeküdni, lett belőle egy reumatikus láz, egy térdízület gyulladás, abból lett egy szívizomgyulladás. Alig bírtam már vánszorogni, és csak annyira tudtam magamat lábon tartani, hogy a Dimenzionista Manifesztum megjelent, és megfelelő adminisztrációval szétküldtük. Akkor olyan beteg voltam már, hogy járni se igen tudtam. A barátaim vonatra tettek, és hazajöttem Budapestre. Hat év után.”**

Több éves szenvedéséből és vergődéséből Tamkót – vallomása szerint – a jóga gyakorlása gyógyította meg (1941-ben jelent meg az első magyar jógakönyv).

„Az alacsony, szikár testű férfi valószínűleg mindig mozgékony ember volt, de a jóga tudása és gyakorlata akrobatikus ügyességűvé tette, és látványosan szerette is mutatni, milyen rugalmas, és teste ugyanolyan friss, mint szelleme. Társaságban, nem ritkán szerkesztőségekben elegendő volt azt mondani neki: „No Károly, tudsz-e még fejjel lefelé elmondani egy verset?” – Ő azonnal két tenyerére bukfencezett, lábaival felfelé kalimpált és megkérdezte, hogy dekadens francia, régi szerb, orosz klasszikus, vagy egy régi középfelnémet lovagi dalt mondjon-e. De ha kívánják, akkor szanszkritül idéz a Mahábhárátából. Ugyanis a jóga tudományának búvárlása közben megtanult szanszkritül is.”***

A hatvanas években jógaiskolát szervezett, és a jógaoktatásból „mindhalálig igen tisztességesen megélt„.***
Dr. Tamkó S. Károly néven népszerűsítette a jógát, az Élet és Tudományban publikált, ill. megírta máig kéziratban maradt művét, „Ne légy többet beteg!” címmel.

 

*Vári György: Óbuda világhírű megakülönce. Tamkó Sirató Károlyról
**Rónai Róbert: Tamkó Sirató Károly, költő – Dr. Tamkó S. Károly, jógaoktató
***Hegedűs Géza: Tamkó Sirató Károly IN: A magyar irodalom arcképcsarnok

 

KÉP: Joan Miró: Figurák és kutya a napon, 1949