Lehet-e ma újat és jobbat alkotni a fitneszsportban?

Kik, és miért  fejlesztik a BodyArtot?

 

A KEZDETEK: 1998, Alexa és Robert

Robert Steinbacher New York-i klubtáncosként kezdte pályafutásáta, és máig elsősorban táncosnak vallja magát. 

1993-ban pályafutásában rövid kitérőt tett, Salzuburgban dolgozott sérült gyermekek mozgásterapeutájaként.
Ez a kitérő vezetett a BodyArt megalkotásához.

Nem sokkal később találkozott Alexa Leevel, aki akkoriban Shiatsu oktatóként és Esalen maszőzként dolgozott.

A tüzes, és energikus táncos-fitnesz guru, és a távol-keleti filozófiákon szocializálódott kimért testterapeuta közös gondolkodásából született meg a BodyArt,

1998-ban.

A kezdetről Robert Steinbacher ezt Írja:

Ketten együtt írtunk egy új programot: energiaáramlás, mélylélegzés és a keleti filozófiák voltak a legfontosabb forrásai a BodyArt koncepció megalkotásának. Minden mozdulatelemet és gyakorlatot egyenként tanulmányoztuk -anatómialag és energetikailag, egyaránt.”
A gyakorlatoknak nemcsak az elmélete, hanem a kivitelezhetősége is rendkívül fontos szempont volt.
Robert – állítása szerint – minden gyakolratot a nagymamáján szokott először tesztelni. Ha ő meg tudja csinálni, akkor bárki elvégzi. 

A közel 25 éves BodyArt  folyamatos fejlesztéséért ma egy rendkívül színes és sokrétű tapasztalattal rendelkező 20 fős nemzetközi csapat felel: táncosok, mozgásterapeuták, fitneszedzők, jógaoktatók.

A világszerte működő BodyArt instruktorok száma 5000 felett jár.
Az oktatóknak szigorú vizsgarendszer, és licenszszabályok mentén haladva kell folyamatosan fejleszteni tudásukat.

A BodyArt „univerzumban” minden korosztálynak és edzésformának – energetikai- és erőedzések, terápiás foglalkozások – megvan a megfelelő óratípusa.
Külön licenszrendszerben működik, de azonos elvi alapokon az ún. Deepwork – a legújabb szabványokkal összhangban vegyes órák is tarthatók.
A Deepwork kicsit szabadabb, lazább, és látszatra sokkal pörgősebb óratípus.

Több benne a lendület, és a buli, gyakrabban hangzik el, hogy: „engedd bele magad, érezd a ritmust”, mÍg BodyArt órákon mindent a légzés ütemére végzünk.
Korosztályi és edzettségi határok nincsenek: nyugdíjas otthonokban is tartanak Deepworkot és BodyArt basic órát is lehet úgy tartani, hogy egy edzett táncos elfáradjon.

 

Igaz, a BodyArt órák felépítésének és a gyakorlatok elvégzésének rendkívül szigorú szabályoknak kell megfelelnie, mégis a rendszer alapelve és koncepciója elegendő teret ad az oktató kreativitásának, hogy maga, és csapata ízlésére, adottságaira formálja edzését.
Kedvcsinálónak egy friss részlet Christian Gash, a BodyArt jelenlegi ügyvezetőjének (néhai táncos) BodyArt Stretch órájáról: