Most feszíts – most lazíts, szívd be – fújd ki, nyisd ki – zárd be…
Miért van az, hogy ezek a mondatok olyan gyakran ismétlődnek egy-egy órán?

Mert ahogy a természetben is mindennek megvan a maga ellentétpárja, úgy minden mozdulatnak is el kell végeznünk a párdarabját.

Ez a kiegyensúlyozott tornaóra egyik alaptitka.

Így boldog-fáradtan távozol egy óráról, és nem elgyötört felmosórongyként vánszorogsz…

Férfi-nő, meleg és hideg, fenn és lenn, konkáv és konvex.

A bodyArt edzésóra egyik alapelvét jelentő jin-jang, az ősidőktől fennálló, egymással szemben álló, de mégis egymást kiegészítő kozmikus erőket jelenti.

Ezek az erők megtalálhatóak a világegyetem összes jelenségében.

Ezeket az alapelveket követjük mi is, ezért kérünk sokszor hangsúlyozottan hogy egy-egy zárt mozdulat után  a lehető legjobban nyisd meg – csipődet, vállövedet, soron következő testtájékodat – és fordítva: zárj, ha nyitottál

  

Rengeteg elmélet létezik a jin-jang szimbólum jelentéséről. Egyesek esőcseppet látnak benne, mások ebihalhoz hasonlítják. Valójában ez a szimbólum a világmindenség egymással ellentétes tulajdonságait mutatja: sötét és világos, nőies és férfias, lágy és kemény, ívelt és szögletes…

 

A taoista szimbolikában a jin és jang ábrázolása két színnel történik. Alul a jin kék színű, megfelel a víz jellegének, amely lent foglal helyet; felül a jang vörös, megfelel a tűz jellegének, amely felfelé tör.

Ezzel összhangban minden megfeszítő, erő-mozdulat melegít, az ezt követő lazító, renyhe mozdulat a hűtő ellentétpárja. Ha azt kérjük nyisd a csípőd, vagy a vállöved, próbálj meg a saját maximumodig eljutni, hisz tudhatod: következik utána a jóleső, elvárt zárás, ellazítás.

Így minden mozdulatsornak, és teljes tornaórának meglesz a tökéletes egyensúlya, hogy könnyebb lélekkel és kiegyensúlyozott testtel folytathasd a napod.