Mennyi szerepben teljesítünk egy nap, és hányszor változunk ugyanabban a szerepben az életünk során?

A szerepek és maszkok védelmeznek és segítenek kapcsolódni környezetünkhöz. Hidat, kaput képeznek a külvilág és legbenső énünk között.

Munkahelyünkön érett szakemberek, közeli barátainkkal vidám bohócok, gyerekkórházban anyatgrisek, hálószobában ártatlan szeretők vagyunk.

Mindegyik hiteles lehet, ha képesek vagyunk rugalmasan váltani, árnyalni – és igaznak érezzük a kapcsolatot egyetlen, legbenső, maszk nélküli önmagunkkal.

A maszkok és szerepek térben és időben változnak. A gond akkor van, ha elakadunk, vagy szereptévesztésbe kerülünk. Otthon nem tudunk átvetkőzni a munkahelyi élelmes szurikátából a kamaszfiúk elfogadó apamedvéjévé. Vagy a kor előrehaladtával fiatal termékenységistennőből ezüstszőrű anyafarkassá változni.

Az emberiség történetében számos maszkokkal eljátszott rítus segítette a dolgok folyásának megértését, az átalakulások valódi megélését. A lélek túlvilágra segítését, a tél temetésével a termékenység születését, a termékenység elmúlásával a bölcsesség kiteljesedését…

A rituálék eltűnőben vannak, egyre magunkra hagyatottabban küzdünk a bonyolódó élethelyzetekkel. Igyekszünk folyamatosan alkalmazkodni, a megfelelő szereppel kapcsolódni az egyre hirtelenebben változó világhoz.

A keresés során, a változások teljes megéléseben még mindig, és újra segítséget jelenthetnek a különböző kultúrák és történelmi korszakok maszkjai.

Kreatív feltöltődés, szórakoztató játék…

LINKAJÁNLÓ

A világ egyik leghíresebb maszk-múzeuma a belgiumi Binche-ben látható:

#perszóna #mentálhigiéné #művészetterápia #múzeumterápia