Történt-e veled mostanában olyan (vagy tartasz-e tőle, hogy megtörténhet), hogy egy rövidet köhicsélsz nyilvános helyen?
Szétrebbenek körülötted az emberek, rosszallásukat fejezik ki – szóval, grimasszal.
Rossz érzés, nyilván, de pontosan mit érzel ilyenkor?
Félsz, hogy kirekesztenek?
A megszégyenítéstől tartasz?
A kényszerszabadságtól?
Esetleg arra, gondolsz, hogy: „ez az, végre túlesünk rajta”?!

A COVID-stressz is vírus, ugyanolyan veszélyes (a szívre is, nemkevéssé) mint a korona, és legalább annyira fertőző, csak alantasabb, mert rejtettebb, és nem olyan nyilvánvaló.

Hogyan védekezzünk ellene?

Testi-lelki felvértezés

Az aktuális vírus elleni védekezés egyik verziója a vitaminok szedése és az egészséges életmód gyakorlása: megfelelő étkezés, rendszeres testmozgás, minőséges alvás.
Azaz testünk, fizikai létünk jól tartása: a cél, hogy felkészülten, fokozott rugalmassággal álljunk ellen bármilyen betegségnek.

Vajon ugyanennyire figyelünk-e mentális felvértezésünkre?
Fontosnak tarjuk-e hogy lelkileg is gond nélkül átvészeljünk egy olyan krízist, amilyet egy betegség, vagy a környezetünkből érkező nyomás (félelem, kirekesztettség, megszégyenülés…) okozhat.

A mentális edzettség, úgynevezett REZILIENCIA az a képességünk, amely a nehéz helyzeteket, stresszt rugalmasan és megfelelő ellenállással kezeli. Vagyis bármilyen bajba keveredünk, azt jól viseljük, és a gond elmúlása után könnyedén visszatérünk eredeti egyensúlyhelyzetünkbe – azaz jó a rezilienciánk.
Ez a képesség ugyanúgy fejleszthető és karbantartandó mint vázizomzatunk. 

Lelki ellenállóképeség testmozgással?

A mentális egészség a fizikai kondíciótól elválaszthatatlan. 
Ha recseg a térd, zizeg a lélek. És fordítva. Ma már tudjuk: ez nem ezotéria hanem biokémia.
Test és lélek együttes karbantartásának számtalan módja van ezek közül most egyet emelnék ki, ez pedig a FLOW-ban végzett mozgás.

Csíkszentmihályi Mihály ma már népszerű tétele, a flow-élmény definiciója alapján egy olyan rendkívül fókuszált tudatállapot melynek során képesek vagyunk teljesen átadni magunkat adott tevékenységnek, szinte eggyé olvadva azzal élvezzük.

Fontos, hogy ez a tevékenység személyre szabott kihívás legyen, amit sikerrel teljesíthetünk – lehet ez akár egy több emelkedővel járó gyorsséta vagy akár az egykerekű terepbiciklizés is.

Nem vicc. Mai futásom során egy hatvan körüli sportos úr jött velem szembe, az erdő közepén, a kéktúrán, egykerekű biciklin. Gondoljunk csak bele mennyi-mennyi egyensúlyozás, motorikus készség kell ehhez, több órán keresztül…
Másra nem is igen lehet ilyenkor figyelni. Minden gondtól, bajtól eltávoldva csak erre öszpontosít, és bizonyára szárnyakat érez, amikor a célba érkezve lelép az egykerekűről. 

Nekem ilyenkor ősszel leggyakrabban a terepfutás jelenti a flowt – hegyre fel és le, az aranyszínekben vibráló erdőben. De lehet az úszás is (Csíkszentmihályi a folyó folyásával veti össze a flowt), vagy akár egy zenés kondiórán a finálé, amikor a begyakorlott koreográfiát, csak a zenétől vezérelve, csukott szemmel végzed egymás után, megállás nélkül.

A flow elérésére rendkívül alkalmas mozgások jellemzően repetitív, vagy nagy koncentrációjú, esetleg lassú mozgások: pl. síjárás, futás, úszás, jóga, tai chi, és persze a bodyart egyes változatai. Nem kizárt, hogy van, aki bootcamppal vagy pilatessel képes tartósan olyan tudatállapotba kerülni, melyben időérzékelését elveszítve csak a mozgásfolyammal áramlik. Bármi elképzelhető…

A mozgásflow legfontosabb ismérvei
– képességeiddel összhangban van (pl egy adott távolság vagy gyorsaság, bonyolultsági fok teljesítése). nem túl könnyű, de nem is túl nehéz, pont neked való kihívás
– a mozgás közben minden másról megfeledkezel, csak erre figyelsz, szinte feloldódsz benne, elveszíted az időérzékelésed
– sikert és boldogságot okoz

Mi a flowban végzett mozgások legfontosabb eredménye? 


A  FELTÖLTŐDÉS

Még ha elfáradsz is bennük, úgy érzed szárnyakra kapsz.
Testileg, lelkileg erősebbnek és ellenálóbbnak érzed magad.

Az egykerekű-fotó illusztráció Gene Bisbee-től.