Henri Matisse nem csodagyerekekként kezdte pályafutását. Kora ifjúkorától hasfájós és bronchitiszes volt. Krónikus bélgyulladása gyakran hosszabb időszakokra ágyhoz kötötte. Édesapja idővel lemondott arról, hogy fia átveszi a családi szatócsbolt vezetését. Párizsba küldték, jogot tanulni, amit befejezett ugyan, de 20 évesen ismét kórházba került, erős alhasi fájdalmak miatt. A szomszédos ágyon egy betegtársa svájci tájképmásolatokat festett. Édesanyja, látva fia lelkesedését, a legközelebbi látogatásakor egy festőkészletet vitt ajándékba. Így kezdődött, egy kórházi ágyon, Matisse festői pályafutása.

Bár a festészetben megtalálta önmagát, boldogságát és szabadságát, sokrétű szomatikus és pszichoszomatikus betegségei végigkísérték életét. Krónikus álmatlanságban szenvedett, valószínűleg klausztrofóbiás volt, pánikrohamokkal küzdött, életművének egyik legnagyobb művészi fordulatát megelőzően egy ideggyulladás miatt átmenetileg teljesen eltiltották a festésről.

1941-ben vastagbéldaganat miatt megműtötték. A beavatkozást követően fizikai állapota rendkívül leromlott. Ágyhoz, tolószékhez kötve élte mindennapjait, festeni csak egy saját fejlesztésű, meghosszabbított ecsettel tudott. Orvosai néhány évet jósoltak neki, ráadásul a következő évben ismét meg kellett operálni. A második műtét után Matisse már csak „ollóval tudott festeni” – kifejlesztve egy sajátos kollázstechnikát, megújult energiával folytatta az alkotást.

A festő ezután még 12 évig élt, legkiemelkedőbb alkotásait hozva létre életének utolsó időszakában.

„Szükségem volt az elmúlt időre, hogy elérjem azt a pontot, amikor azt tudom elmondani, amit el szeretnék mondani. Csak a betegségem utáni műveim alkotják valós, szabad önmagam”.

Megküzdési stratégiákban az elmúlt időszakban sokan, sokféle árnyalatban fejlődtünk. A fizikai korlátozottsággal (bezártság, betegség, fájdalmak) szembeni szabadság, a mozgás szabadsága az egyik legfontosabb érték és támasz nehéz időkben. Érdemes ápolni és gondoskodni róla.

Hétfőn és szerdán dinamikus és nyújtó mozgásórák a Rammgymben
Ősztől egyéni mozgás- és művészetterápiás konzultáció a RammWellnesben.

Információk forrása:
Henning Zeidler (2019): Henri Matisse’s medical history: Multiple health problems and impact on creativity. Journal of Medical Biography, 2019, 09. 1-8